Opinie artikelen

Doodgereden reptielen

Sallandse Heuvelrug - MTB

slachting onder zandhagedissen in Sallandse heuvelrug

Onderzoeker Anton van Beek heeft de MTB route in de Sallandse Heuvelrug in 2018 een aantal malen bezocht en constateerde een veel slachtoffers onder zandhagedissen en hazelwormen.  Juist op plekken waar de mountainbikeroute door de heide loopt.
.. lees verder ….

Zandhagedissen en fietspaden

doodgereden zandhagedis op fietspad
doodgereden zandhagedis op fietspad

Een slechte combinatie; zandhagedissen en fietspaden

Zandhagedissen worden in Nederland volop waargenomen. Toch gaat het niet echt goed met de populaties. Er is een lichte stijging maar de verschillen per jaar zijn groot. In sommige gebieden liggen de populaties vlakbij een fietspad of mountainbike pad. In zo’n geval is er een aanzienlijke kans dat de zandhagedis overreden wordt.
… lees hele artikel …

Bezwaar maken

Succesvol bezwaar maken tegen een vergunning

Hoe pak je het aan als er plotseling een vergunning is verleend voor een project waar je het niet mee eens op. Dat kan een aanvraag zijn voor de kap van bomen, of een fietspad, of een MTB route of een parkeerplaats , dat maakt niet uit.
Een een aantal tips.
• Laat je niet ontmoedigen. Dat is wel de belangrijkste tip. Vergunningen zijn niet zomaar van tafel. Het kan jaren duren voordat je gewonnen hebt. Met tussenpozen zul je er af en toe tijd in moeten steken. Elkaar af en toe wat motiveren is belangrijk.
• Zoek mensen die het met je eens zijn en willen meedenken.

… lees hele artikel…